fredag 1 maj 2009

Zimerman sätter ned foten

Krystian Zimerman, en av världens främsta pianister, vände sig direkt till publiken under sin debutkonsert i Walt Disney Hall i Los Angeles med orden: ”Bort med tassarna från mitt land!” Förmodligen hänvisande till USA’s planer på att placera baser för sitt missilförsvar i Polen. Några buade och gick ut, några applåderade. Inte konstigt att killen är arg. Efter den 11 september 2001 eldade amerikanerna upp hans flygel för att de tyckte limfogarna luktade terrorist-aktigt. Nu tänker han inte ge någon fler konsert i landet. Hatten av.

http://latimesblogs.latimes.com/culturemonster/2009/04/krystian-zimermans-shocking-walt-disney-concert-hall-debut.html

5 kommentarer:

Anonymous Matti H sa...

Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

1 maj 2009 kl. 13:41  
Anonymous Matti Hirvonen sa...

Jag tillhör inte de som menar att musiker ska spela och hålla käften, men skulle inte KZ kunna använda sin ställning i musiklivet till att kalla till en presskonferens, göra ett uttalande på Tv, eller använda sig av ett annat forum för att sköta det snyggare...då hade nog hans budskap gått fram tydligare. Nu kommer de flesta att komma ihåg en bisarr incident som handlade om - vadå?
Att förstöra en konsertupplevelse för musikälskare som i många fall betalat hundratals dollar för att lyssna är väl snarare att skjuta sig just i foten...

1 maj 2009 kl. 13:48  
Blogger Johan Norberg sa...

KZ är inte en politiker som kallar till presskonferens (något som inte skulle gett ens en krusning i media), han är konstnär och då blir det så här. Lite vimsigt kanske men... alla måste få göra på sitt sätt, det viktigaste är att man GÖR något. Miljoner människor tycker INTE att det är en bisarr incident, snarare inspirerande. Musiker måste våga vara mer än bara väluppfostrade gycklare som lydigt bygger ihop ihop frackvästen och ger valuta för hundratals dollar.

1 maj 2009 kl. 15:18  
Blogger Unknown sa...

Att destruera flygeln pga limfogarna; nä, vet du vad!
Tänker på Sandengitarren din...

2 maj 2009 kl. 13:44  
Anonymous Simon sa...

Det där skulle jag aldrig vågat göra.

2 maj 2009 kl. 23:51  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida